Let eller svært

Foto: Lene Fragtrup
Hvad er let og hvad er svært – hvor lægger du dit fokus?

Jeg havde som grundregel i mange år, at ting skulle være svære – helst både praktisk, følelsesmæssigt, tankemæssigt, ja på alle mulige måder.

I dag har jeg valgt noget andet – sjov, leg, lethed. Læring og inspiration mange steder fra, men den dybe og reelle beslutning kom indefra. Jeg gad ikke mere crap. Jeg blev træt af at kæmpe mig igennem alt det, der faldt ned i hovedet på mig. Jeg har valgt den lige, lette og lyse vej.

Må vi have det let?

Jeg ser ofte sætningen “hvor svært kan det være” når en person har gennemført noget. Ofte ment som det var nemt, stolthed over at have gjort, tilfredshed og lettelse. Sjovt at disse følelser kobles sammen med svært.

Det får mig til at tænke på om vi må have det let. Kan du hære sætningerne – Han kommer også altid let til alting. Det er snyd – han har så let ved at lære. Det er uretfærdigt at du har let ved at tabe dig. Der er utallige af sætninger som dem – lyt engang til dem du hører, tænker eller siger. Mærk om det virkeligt er uretfærdigt – eller om du kan ændre din indstilling til hvordan du må have det.

Tag ansvar for dine følelser

Der er mange steder, at der kobles negative ord på lethed. Gad vide hvornår det blev et tabu at have det let.

Jeg anerkender til fulde, at det kan skabe frustration at en anden gennemfører noget hurtigt og let, og en selv knokler for det – men følelserne dine – og kun dine.

Vi kan ikke tillade os at klandre andre, for det de kan eller gør. Ved at blive i os selv, tager vi ansvar for os selv og kan agere derfra – og skabe lethed i egne handlinger.

Som sagt har jeg brugt mange år på at komplicere mit liv – og eftersom jeg har let ved mange ting – så var jeg rigtig god til denne del. Det var let at gøre livet til en kamp – og livet var en lang kamp.

Anerkende, accept og forandring

Jeg skulle bruge mere end en dag til at erkende det mønster – at det var let at komplicere ting. Jeg skulle bruge endnu flere dage på at overveje hvad så – hvad gør jeg nu, hvis det ikke længere skal være svært.

Jeg har brugt de seneste år på at lade livet være let – lade mig, min handling, virkning, respons, udbytte, belønning være let. En kærlig leg med ord, tanker og bevidsthed. En bevidsthed om, at bruger jeg for lang tid på noget, og frustreres over det, så er der en lettere måde. Bruger jeg for lang tid på at overbevise mig selv om noget – så er der noget andet der er rigtigt.

I dag er livet let – at jeg så sommetider falder i og komplicerer ting, det er også let. Hvorfor jeg gør det, hmm. Indimellem et det blot gammel vane, andre gange kedsomhed. Til tider fordi jeg ikke synes min indsats – og dermed jeg – er noget værd, når det er for let. Det sidder stadig dybt – men løst – i mig at ting skal være svært fremkommelige førend jeg kan anerkendes for det.

Det at have kreeret noget stort og uoverskueligt i tankerne og så er svaret og løsningen der bare – sådan. Det er da nedtur – når nu jeg havde sat næsen op efter det helt store besvær.

Hvad gør du?

Hvad og hvordan gør jeg. Basalt set afhænger det af din egen indstilling til det. Jeg kan ikke regne – okay så er matematik svært. Åhhh det bliver en drøj tur i Bilka – der er en million mennesker, måske, men hvad om det er glade mennesker. Hvad om de er i den modsatte ende af butikken – hvad om der er rum og plads til dig.

Tør du vælge hvad du gerne vil have ud af noget. Gør du det? Vælger du? hvad vælger du – det lette eller tunge?

Har du besluttet dig fir at komme glad hjem fra arbejde – og der er kø på motorvejen – hvad vælger du så? Blive sur, spille musik, reflektere over dagen, andet.

Skal du til tante Magdas fødselsdag, men vil hellere være hjemme, hvad vælger du. Migræne, sygdom, punkterer bilen – møder du op, får en elendig dag med familieskænderi, sure miner og dårlig stemning. Det er lidt lige meget – blot overvej om du valgte det, der var let for dig – eller det der var svært. Giv det en tanke, am du vælger at gøre det på samme måde næste gang, eller du vil justere lidt.

Virker det – eller skal jeg noget andet

Jeg valgte surhed i mange år, indtil det gik op for mig at det ikke virkede længere – så valgte jeg noget andet.

I dag tillader jeg meget at være let – jo jeg har begrænsning og blokering nogen steder – men når jeg snakker med de områder, så er det klart lettest at beholde begrænsningen eller blokeringen. Så må valget være sådan – indtil jeg vælger noget andet.

Lethed for mig i dag er glæde. Det er leg og inspiration. Føles det let at gøre dette – ja. Føles det let at opfylde andres forventning – nej. Føles det let at opfylde min egen forventning – nej. Hmm, interessant, hvad er det jeg skal ændre på her. Forventningen, måden, andet. Igen og igen, en selvkærlig leg, med hvad der er let for mig.

Om jeg er egoistisk – nej det oplever jeg ikke. Jeg har mine valg – du har dine. Et af mine valg er en workshop der hedder ”Gør livet lettere – en leg med ord” Den er endnu kun på tegnebrættet men den kommer snart – for det føles let.

Hvis du skal vælge lige nu – lige her – hvad vælger du så der er let for dig?

Med det i tankerne ønsker jeg dig en skøn dag.