Julekalender 2020

6. december

Heksemutter hvæsede, rystede og steppede rundt, som fyrværkeri på en klar himmel. Hendes fødder var alle vegne og ingen steder på samme tid. Nisse Kvas mente bestemt, at der måtte være noget større end Julemanden , siden at de ikke var blevet trampet i stykker.

Her lugter af menneske, hvislede Heksemutter. Hver gang hun nævnte menneske blev der rørt rundt i gryden, med sådan en iver, at det kunne være et elektrisk piskeris – udover at der ikke var noget strøm i Heksemutters hus.

Det havde engang været tæt på at blive indlagt, men arbejdsmændene nægtede at komme tilbage efter Troldefar havde forsøgt at riste en vildfaren Rotte med nogle løse kabler og huset næsten var brændt ned.

Troldefar var stadig vrissen efter den dag. Ingen vidste helt om det var fordi, han ikke fik spist rotten, eller om det var den strittende hårpragt han efterfølgende havde fået, og lige meget hvad han gjorde, så strittede håret ud til alle sider. Uglen havde endda fortalt, at Troldefar efterfølgende havde beskyldt Heksemutter for at være i ledtog men menneskene.

Uglen var næsten faldet ned af grenen, da hun fortalte det. Det havde ikke været et kønt syn at se Heksemutter da hun hørte beskyldningen. Hun var rødglødende af raseri, og havde næsten startet en kæmpe skovbrand, da hun jagtede Troldefar gennem skoven, kun i ført sine plisserede natbukser, en morgenkåbe af kyllingefjer og udstyret med den største kagerulle du kan forestille dig.

Med et blev det hoppende gulv helt stille, og en krogede spids næse kom styrtende ned imod dem. Et par små stikkende øjne stirrede direkte på Nisse Kvas og Nisse Mink.

Lige så hurtige kom en snoet negl – der prikkede dem begge i maven, og med en uhyggelig stille lyd hev hun dem begge op på køkkenbordet. En høj skammel blev hevet hen til bordet og den knoglede bagdel passede i den, helt som Nisse Kvas og hans røde filtsko.

Heksemutter lagde armene over kors, men de lange hænder var hele tiden i gang, og prikkede igen og igen til Nisse kvas og Nisse Mink. De blev vendt og drejet, blidt, ublidt, forsigtigt og med en overraskende respekt. Der lugter af menneske, hvislede Heksemutter igen og igen, mens den snoede negl bankede og prikkede alle steder på Nisse Kvas.

Et brøl afbrød med et stilheden. Heksemutter sprang op, greb Nisse Kvas og Nisse Mink og satte dem op i et skab , der var fyldt med dåser, æsker, papirsposer og andet. Der var en ækel, insisterende duft, der på samme tid var lokkende, frisk og genkendelig.

Nisse Kvas turde dog ikke gå på opdagelse, for køkkenet var blevet til en stor mørk pulserende skygge. Det var Troldefar, der var kommet. Frådende og rasende begyndte han at hive gryder og potter ned fra væggene – hvor er de brølede han. Jeg kan lugte dem, de er her.

Han lavede et frygtelige spetakkel, og nærmede sig skabet hvor Nisse Kvas og Nisse Mink sad i. Den store runde næse svingede op og ned, og blev næsten blålilla i iver efter at finde frem til det den kunne dufte. Nisser, mennesker – jeg kan dufte dem. Hvor er de brølede han igen.

Nisse Mink havde aldrig hørt nogen brøle så højt, og hun var glad for at der var låge for skabet, for ellers var hun drattet ned i bar forskrækkelse – og enten blevet grebet af Troldefar, eller havnet i Heksemutters gryde. Og hun ville ikke være en del af den grønne aftale, Heksemutter var ved at koge sammen. Hvem, vidste hvad den bestod af, og hvordan den ville virke på en Nisse.

Troldefar nærmede sig skabet og gryden, men idet han skulle til at række op mod skabet løftede Helsemutter sin træpind. Du ved det, hvislede hun. Du kender valget. Skabet er mit, staven er min – du kan vælge. Åbner du, så meget som overvejer du at åbne, så svinger jeg staven.

Troldefar trak sig langsomt tilbage, han huskede stadig dengang hvor han længe havde overvejet at lede efter heksemutters særlige kager i netop det skab. Han havde været så tæt på at åbne det, at heksemutter havde svinget staven – og i 47 timer var han blevet forvandlet til en havfrue på havet bund. Ham, der hadede vand. Uhh, han skuttede sig og trak sig så langsomt tilbage til sin egen stue.

Hvad det var, der fik heksemutter til at beskytte Nisse kvas og Nisse Mink – det kan du måske læse mere om i morgen.