Julekalender 2020

4.december 2020

Nisse Kvas gik rask afsted. Det var som om, de sorte støvler bevægede sig helt af sig selv. Halstørklædet var viklet 3 ½ gang rundt om halsen for at holde kulden ude. Den lune sweater var dækket af den ekstra tykke nissefrakke, den der blev lukket med de store blanke knapper. Og selvfølgelig huen. Nisser tog aldrig afsted uden deres hue. Det var nu engang der, al deres visdom sad.

Nisse Kvas skævede bagud, kikkede på Nyhedsnisse Mink og hendes struttende nye hue. Han var for længst holdt op med at lytte til hendes talestrøm, der var ikke plads til flere ord i hans hue før end han havde fået sorteret ud i noget af alt det, som Nisse Mink havde sagt.

Hvorfor var hendes hue så blank. Nyhedsnisse – fandtes de egentlig. Nisse Kvas havde aldrig hørt om den race før, ej heller set en i Kirkeskoven før. Korn-spise-teori, miljø-ak-ak-ak hvad var det nu. Noget der var skræmmende for miljøet havde Nisse Mink Sagt. Nisse Kvas stoppede brat op – Nisse Mink – det var bestemt ikke et rigtigt nissenavn, og med et synes han , han hørte Nisse Tut hviske – hvad om det slet ikke er en rigtig Nisse.

Nisse Kvas stoppede så brat op, at Nisse Mink tumlede ind i ham og væltede rundt med alle sine sager. Der var mange vigtige og fine ting havde hun forklaret ham på vejen. Hvad de var og hvad de gjorde havde Nisse Kvas ikke lyttet til. Han var nu engang så meget Nisse, at det der var vigtigt her og nu, det kom i første række.

Nisse Mink ting lå ud over det hele, og selv var hun tumlet ned af en skråning og hendes bløde frakke hang fast i en tjørn, så hun ikke kunne komme fri. Her opdagede Nisse Kvas så, at Nisse Mink kunne hyle meget højere end hun kunne tale. Der gik lidt tid før end Nisse Kvas fangede ordet Hugorm – der er en hugorm skreg Nisse Mink – lige under mine fødder. Hun sprællede så meget med benene at Nisse Kvas måtte grine. Det lignede at hun prøvede at cykle rund i en tornado – men havde glemt cyklen, og nu prøvede at holde balancen uden den.

Nisse Mink synes bestemt ikke det var sjovt at blive grinet af, og slet ikke da hun opdagede, at det hun troede var en hugorm, blot var ledningen til hendes mikrofon.

Mens Nisse Kvas hjalp med at pille torne ud af frakken, og en enkelt ud af Nisse Minks bagdel, så han, at hun havde den helt særegne nissesparkedragt inden under det bløde frakke. Det gjorde ham helt rolig, men også lidt utilpas, for hvad var hun for en størrelse, og hvad ville hun helt herude i skoven.

Nisse kvas gik tænksomt videre, han måtte se at finde ud af det hele. Det var mørkt, kun resterne af fuldmånen lyste ned på dem. De måtte til at finde et sted at sove, men selvom der lå mange hængekøjer rundt omkring havde han ikke lyst til at bruge nogen af dem. Hver gang han så dem, hørte Han Nisse Tut klage over hun havde det dårligt.

Han vidste Heksemutters og Troldefars hus lå i udkanten af skoven. De havde for mange år siden aftalt at hvis de ikke forstyrrede hinanden, så var skoven stor nok til dem alle. Hekse, Trolde og Nisser.

Nisse Kvas var lidt ærbødig ved tanken om Heksemutter. Det var som om hun kunne se ind i den mindste krog af alting, og de kroge som Nisse Kvas slet ikke vidste eksisterede. Og så mumlede hun sære remser, ord og lavede fagter med hænderne.

Troldefar, uhhh, Nisse Kvas vidste ikke om han skulle advare Nisse Mink. Han lod være, men sendte en stille bøn op til det Høje Nord, og bad til at Troldefar var gået i hi og sov ganske upåklagelig. Han skulle nødig forstyrres.

Jo tættere på huset de kom, jo mere stille blev Nisse Mink. Det var som om hun helt naturligt vidste, at her var man stille og udviste respekt. Med et hev hun Nisse Kvas i huen – se der – kan vi sove deroppe hviskede hun næsten lydløst.

Nisse Kvas nikkede, og sammen kravlede de op af den stejle pæl til en smal metalboks, hvor porten fortil blev åbnet ved at trækket i flaget på siden.

Dagen havde været lang og både Nisse Kvas og Nisse Mink var trætte. Men inden de faldt i en dyb varm søvn i Nisse Minks jakke delte de en tør nød, der lå i hjørnet af boksen og Nisse Mink fortalte at hun slet ikke hed Nisse Mink, det var blot et dæk navn hun havde taget.

Hvor de har lagt sig til at sove, og hvad Misse mink dækker over, det kan du måske læse mere om i morgen